Powered by:

Young Talent Award 2021:
De scherpe randjes van techniek & kunst

Op woensdag 20 oktober om 14u is de uitreiking van de Young Talent Award, het presenteert de meest getalenteerde graduates van Nederlandse kunstacademies 2021.

Ook dit jaar bestaat de expositie voor 80% uit projecten van jonge talenten. Primeurs. Ontdek ze voordat ze opgenomen worden in collecties van grote musea over de hele wereld. Met hun objecten en beelden dagen ze je uit met een scherp randje, maar blijven innovatief en speels. Ze hebben aandacht, of beter gezegd, spelen met je privacy of laten je afvragen wat ons online leven voor gevolgen heeft. De beste projecten maken bovendien kans op de Young Talent Award.

De nieuwe generatie kunstenaars stelt duidelijke vraagtekens bij de impact van technologie op ons bestaan. Vragen die relevanter zijn dan ooit. Niet alleen de DDW gaat noodgedwongen digitaal: De hele wereld werkt & leeft meer en meer online. Is deze trend nog te stoppen? Wat is je privacy je waard? Bepaalt technologie wat goed en slecht is, mooi en normaal?

Hoe dan ook, het is het de hoogste tijd om goed na te denken over de invloed van technologische en economische ontwikkelingen op ons leven. Ook de vervuiling en gevolgen voor onze gezondheid verdienen aandacht. Het is tijd om zelf te onderzoeken wie de echte monsters zijn, wat we accepteren van onze monsters… en wat niet.

De jury

  
Jonathan Maas  (Culture) Journalist VPRO
Katja Lucas   Senior Manager Dutch Design Foundation (DDW)
Marina Toeters   Fashion Tech Farm, Teacher TU/e (Technical University Eindhoven) and HKU Utrecht Art Academy
Ronald RamakersDirector GLOW (light art festival)
Nazli Inci   Art Director & Winner Young Talent Award 2020

De Young Talent Award 

De genomineerden en hun projecten:

Design Academy Eindhoven

Dae uk Kim – Mutant

ArtEZ Arnhem

Kas Hermkens – PROTHESIS GALLIVANTIS
Gijs Schalkx – Uitsloot.nl
Katrijn Westland – Morphing

Minerva Groningen

Steven Wobbes – Pointing Fingers

AKV st. Joost Den Bosch

tbc

AKV st. Joost Breda

Anouk van Weerlee – The Human Trap
Asja Radakovic

HKU Utrecht

Tom Haakman – 404 Religion not Found – Technology & Religion
Jerryt Ruiter – Tondo Redux
Josef Ali – Translucent Soul

TU/e Universiteit Eindhoven

Daniëlle Ooms – Bioluminescent Algae Jacket

WDKA Rotterdam

tbc

Rietveld Amsterdam

Kieran Hinde – 499 Seconds Ago

Zuyd Maastricht

Pien Krings – Homo Aquaticus

Jury Statement:

tbc

Download the pdf with full instructions here. Edition 2020: here

Design en technologie komen samen

Albert Zeeman, Marketing services Director GBO innovation makers “Innovatie en technologie komen met de menselijk dimensie samen. Vernieuwing is de kern van ons werk en is daarom ook een belangrijk criterium.”

Mark Hoevenaars, vrml Strategy & Marketing director Sioux: “Technologie heeft een grote impact op ons leven. Daarom willen wij als technologiebedrijf de discussie aangaan over de ethische aspecten die hier omheen hangen. Manifestations is een visionaire tentoonstelling met werk dat de complexiteit van technologie omarmt.”

————————

Over Manifestations: Dé internationale Tech Art Fun experience tijdens DDW2021

De Art, Tech & Fun!  expositie Manifestations is tijdens de DDW een van de gezichtsbepalende locaties tijdens Dutch Design Week. Meer dan 50 jonge getalenteerde kunstenaars die op het grensvlak van Tech en Art opereren, exposeren tijdens de Dutch Design Week 2020 online in verschillende virtuele werelden, te bezoeken via manifestations.nl en ddw.nl. Toegang is gratis voor het publiek

 

Prijsuitreiking: woensdag 20 oktober om 14:00 u.

 

Locatie: Melkhal @ De Caai, Eindhoven

De winnaar van de Manifestations Young Talent Award 2021 is Dae uk Kim. Zijn werk Mutant is ontworpen vanuit een innerlijke noodzaak en manifesteert zich op toegankelijke wijze aan een breder publiek. De ontwerper blijft niet buiten schot: het gaat over gender en seksualiteit en behandelt de kwetsbaarheid binnen een cultuur waarin hier niet openlijk over gecommuniceerd wordt. Daarom spreekt Dae uk Kim via uitbundige kunstobjecten in drag, waarvoor hij bestaand ‘inferieur’ materiaal tot verheffend poëtisch werk heeft gemuteerd. De jury bewondert hoe hij het esthetische heeft ingezet om empathie voor gemarginaliseerden te vergroten. Het werk heeft een sterk narratief, valt op, heeft kracht en is kwetsbaar.

De tweede prijs is voor Tom Haakman. Zijn werk, 404: Religion not found/Religion versus technology & religion, is gebaseerd op zijn christelijke achtergrond. Het is een museaal werk dat kritiek uitoefent op hoe religieuze gedachten onze maatschappelijke wetten voorschrijven. Het bevraagt in plaats beantwoordt. Haakman heeft in duidelijke vormen gethematiseerd en is consequent in zijn omgeving. In een tijd waarin gepolariseerd en gekwetst wordt, is de jury onder de indruk van zijn ‘respectvolle religiekritiek’ .[en:]

The winner of the Manifestations Young Talent Award 2021 is Dae uk Kim. His work Mutant is designed from an inner necessity and manifests itself in an accessible way to a wider audience. The designer does not remain unaffected: it deals with gender and sexuality and deals with the vulnerability within a culture in which there is no open communication about this. That is why Dae uk Kim speaks through exuberant art objects in drag, for which he has mutated existing ‘inferior’ material into uplifting poetic work. The jury admires how he has used the aesthetic to increase empathy for the marginalized. The work has a strong narrative, stands out, has power and is vulnerable.

 

The second prize goes to Tom Haakman. His work, 404: Religion not found/Religion versus technology, is based on his Christian background. It is a museum work that criticizes how religious thoughts dictate our social laws. It questions rather than answers. Haakman has thematized in clear forms and is consistent in his environment. At a time of polarization and hurting, the jury is impressed by his “respectful criticism of religion”.

De winnaar van de Manifestations Young Talent Award 2021 is Dae uk Kim.

Speed Queen is een impactvolle fotoserie, waarbij de aan de Willem de Kooning pas afgestudeerde ontwerpster gezichtsbedekkkende kleding voor moslima’s gelijktrekt met identiteit verhullende Formule 1-kleding. Het zijn krachtige, bijna masculiene, beelden.

Zijn werk Mutant is ontworpen vanuit een innerlijke noodzaak en manifesteert zich op toegankelijke wijze aan een breder publiek. De ontwerper blijft niet buiten schot: het gaat over gender en seksualiteit en behandelt de kwetsbaarheid binnen een cultuur waarin hier niet openlijk over gecommuniceerd wordt. Daarom spreekt Dae uk Kim via uitbundige kunstobjecten in drag, waarvoor hij bestaand ‘inferieur’ materiaal tot verheffend poëtisch werk heeft gemuteerd. De jury bewondert hoe hij het esthetische heeft ingezet om empathie voor gemarginaliseerden te vergroten. Het werk heeft een sterk narratief, valt op, heeft kracht en is kwetsbaar.

 

De tweede prijs is voor Tom Haakman. Zijn werk, 404: Religion not found/Religion versus technology & religion, is gebaseerd op zijn christelijke achtergrond. Het is een museaal werk dat kritiek uitoefent op hoe religieuze gedachten onze maatschappelijke wetten voorschrijven. Het bevraagt in plaats beantwoordt. Haakman heeft in duidelijke vormen gethematiseerd en is consequent in zijn omgeving. In een tijd waarin gepolariseerd en gekwetst wordt, is de jury onder de indruk van zijn ‘respectvolle religiekritiek’ 

 

 

De winnaar van de Manifestations Young Talent Award 2020 is Nazli Inci met haar ontwerp Speed Queen.

Speed Queen is een impactvolle fotoserie, waarbij de aan de Willem de Kooning pas afgestudeerde ontwerpster gezichtsbedekkkende kleding voor moslima’s gelijktrekt met identiteit verhullende Formule 1-kleding. Het zijn krachtige, bijna masculiene, beelden.

De jury is gecharmeerd van hoe Inci vorm heeft gegeven aan een maatschappelijke discussie: racisme en discriminatie zijn in dit Black Live Matter-jaar (op corona na) hèt onderwerp. Maar voor Nazli Inci zijn dit haar leven al actuele onderwerpen die zij en haar familie aan den lijve ondervinden. Ze heeft met dit werk eigen pijn en frustratie omgezet in creatief werk.

Het is een kritisch werk dat stemt tot nadenken: kleding die in de ene context (Formule 1) geaccepteerd is, wordt in een andere (hoofddoeken, sluiers in een religieuze context) maatschappelijk steeds minder geaccepteerd.

Daarbij levert Inci in het werk een kritische kijk op gevestigde merken als Red Bull en Nike die dubieuze benadering hebben ten opzichte van discriminatie en inclusiviteit.

Waar de jury verder van gecharmeerd is, is hoe Inci inclusiviteit heeft verdisconteerd in het maakproces en de techniek van haar werk: de pakken zijn gemaakt met haar moeder samen, een Turkse kleermaakster, die zich normaalgesproken niet beweegt in een kunst/design-wereld. Nazli’s werk is in die zin ook heel erg breaking the white cube.

Runner up: Adinda de Kousemaeker met Biophilia

Vervreemding van de natuur en het heroverwegen van de relatie mens met natuur is een actueel thema.

De jury is onder de indruk van de originaliteit, esthetiek en de tactiliteit waarmee Adinda dit thema heeft vormgegeven in Biophilia.

Adinda, zojuist afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, heeft techniek ingezet om een organisme te creëren en zo een natuurlijk effect te simuleren – een interessante benadering en we vinden dat Adinda hier goed in is geslaagd. Ze is bij haar creatie geïnspireerd door wat ze zelf heeft waargenomen in de natuur, en juist omdat tegenwoordig niet iedereen meer de natuur in trekt of gaat diepzeeduiken zal Biophillia helpen bij bewustwording van onze relatie met natuur.

Op een zeer subtiele, innovatieve en frisse manier een hernieuwde connectie met de natuur gemaakt. Prachtige subtiele bewegingen met complexe mechanische en softwarematige systemen werkend gekregen. Zo verfijnd in boodschap, gevoel en manier van presenteren. Krachtig!