Persberichten

De Dutch Design Week 2021 is in volle gang! Je hebt nog t/m zondag de tijd om Manifestations te bezoeken. Daarna is het weer een jaar wachten. De weekenden zijn het drukst.
Bekijk hieronder de trailer van Manifestations, deel en bezoek de expositie in de Melkfabriek @ De Caai, Kanaaldijk-Zuid 1-01, Eindhoven.

De winnaar van de Manifestations Young Talent Award ūüéČ

Dae uk Kim – MUTANT

Dromen en verlangens worden getorpedeerd door maatschappelijke verwachtingen rond gender en heersende (hetero)normen. Mutanten en minderheden worden zelden geaccepteerd. Alsof ze aliens zijn op hoge hakken. Graduate Design Academy Eindhoven 2020.

De winnaar van de Manifestations Young Talent Award 2021 is Dae uk Kim. Zijn werk Mutant is ontworpen vanuit een innerlijke noodzaak en manifesteert zich op toegankelijke wijze aan een breder publiek. De ontwerper blijft niet buiten schot: het gaat over gender en seksualiteit en behandelt de kwetsbaarheid binnen een cultuur waarin hier niet openlijk over gecommuniceerd wordt. Daarom spreekt Dae uk Kim via uitbundige kunstobjecten in drag, waarvoor hij bestaand ‚Äėinferieur‚Äô materiaal tot verheffend po√ętisch werk heeft gemuteerd. De jury bewondert hoe hij het esthetische heeft ingezet om empathie voor gemarginaliseerde groepen te vergroten. Het werk heeft een sterk narratief, valt op, heeft kracht en is kwetsbaar.

De tweede prijs is voor Tom Haakman. Zijn werk, | 404: Religion not found/Religion versus technology, is gebaseerd op zijn christelijke achtergrond. Het is een museaal werk dat kritiek uitoefent op hoe religieuze gedachten onze maatschappelijke wetten voorschrijven. Het bevraagt in plaats van dat het beantwoordt. Haakman heeft in duidelijke vormen gethematiseerd en is consequent in zijn omgeving. In een tijd waarin gepolariseerd en gekwetst wordt, is de jury onder de indruk van zijn ‚Äėrespectvolle religiekritiek‚Äô. Graduate HKU Utrecht 2021.

Naast Dae uk Kim waren er nog vele andere jonge talenten genomineerd voor de Manifestations Young Talent Award. De ontknoping vond woensdag 20 oktober plaats: de finalisten kregen de kans hun project te pitchen voor de jury.

Klik voor alle genomineerden

Ook dit jaar bestaat de expositie voor 80% uit projecten van jonge talenten. Primeurs. Ontdek ze voordat ze opgenomen worden in collecties van grote musea over de hele wereld. Met hun objecten en beelden dagen ze je uit met een scherp randje, maar blijven innovatief en speels. Ze hebben aandacht, of beter gezegd, spelen met je privacy of laten je afvragen wat ons online leven voor gevolgen heeft.

De nieuwe generatie kunstenaars stelt duidelijke vraagtekens bij de impact van technologie op ons bestaan. Vragen die relevanter zijn dan ooit.

Het is het de hoogste tijd om goed na te denken over de invloed van technologische en economische ontwikkelingen op ons leven. Ook de vervuiling en gevolgen voor onze gezondheid verdienen aandacht. Het is tijd voor zelfreflectie en om te bepalen wat we wel en niet langer accepteren! BrabantC interviewde onze creatief directeur hier recentelijk over, dat lees je hier.

Beleef het beste van de Dutch Design Week: volg een exclusieve rondleiding door Manifestations, dit jaar weer fysiek!

Ondanks dat we vorig jaar genoten hebben van een digitale versie van Manifestations, en dit jaar ook volop online te vinden zijn, leidt curator Viola van Alphen je volgende week graag persoonlijk op locatie rond langs de highlights van Manifestations. Goed gevuld met jong talent & prikkelende projecten belooft de expositie weer het meest spraak-makende onderdeel van de Dutch Design Week te worden. Dit jaar op een nieuwe locatie, én online. Met projecten die opereren op het snijvlak van kunst en technologie stelt Manifestations je de vraag hoever techniek je wereld, denken en handelen bepaalt. Dit jaar staat Zelfreflectie centraal: het is namelijk tijd dat we onszelf in de ogen kijken, ons gedrag heroverwegen en tot actie overgaan!  

Meer weten? Mis niets van een van de grootste exposities van de DDW: meld je snel aan voor de VIP tour! In een presentatie van ongeveer half uur komen de beste projecten voorbij. Uiteraard is er veel aandacht voor de genomineerde kunstenaars van de Young Talent Award. Enkelen zijn hieronder genoemd, maar allen verdienen meer aandacht. Ook krijg je achtergronden van andere opvallende projecten uit de hele expositie, een toelichting op de extra online elementen en is er alle ruimte voor vragen.

Meld je snel aan, de tours lopen namelijk snel vol. Aanmelden VIP Tour

Wat zien we als we in de (virtuele) spiegel kijken? Zien we dan onszelf in al onze kwetsbaarheid met grote en kleine vragen over het leven en de ongemakkelijke problemen zoals klimaatverandering, de grote ongelijkheid in de wereld en de big tech die wel erg gemakkelijk omgaat met onze privacy? Of zien we iemand met een masker, die door het ongemak liever wegkijkt, ‚Äėkeurig‚Äô afval scheidt maar ondertussen wel goedkope kleren blijft kopen en meedoet aan de ratrace van de prestatiemaatschappij en meer, meer, meer? We belonen mensen die zichzelf verrijken ten koste van de gezondheid van anderen en de aarde, we kijken op tegen mensen die goed financieel presteren, ongeacht de consequenties van die prestaties.

Het is echt tijd dat we stoppen met dit normaal te vinden. Het is niet nodig voor de economie. We vinden onszelf beschaafd, maar laten we ons dan minder monsterlijk gedragen. Iedereen kan wat doen: koop bijvoorbeeld alleen nog in kringloopwinkels en laat van je horen. En dan niet alleen op Facebook in berichtjes aan elkaar: we leven nota bene in een tijd waarin we gewoon de premier of de gemeente een mailtje kunnen sturen.

Young Talent Award 2021: De scherpe randjes van techniek & kunst

Ook dit jaar bestaat de expositie voor 80% uit projecten van jonge talenten. Primeurs. Ontdek ze voordat ze opgenomen worden in collecties van grote musea over de hele wereld. Met hun objecten en beelden dagen ze je uit met een scherp randje, maar blijven innovatief en speels. Ze hebben aandacht, of beter gezegd, spelen met je privacy of laten je afvragen wat ons online leven voor gevolgen heeft. De beste projecten maken bovendien kans op de Young Talent Award, met de daaraan verbonden geldprijs van ‚ā¨500.

De nieuwe generatie kunstenaars stelt duidelijke vraagtekens bij de impact van technologie op ons bestaan. Vragen die relevanter zijn dan ooit. Wat is je privacy je waard? Bepaalt technologie wat goed en slecht is, mooi en normaal?

Volg de prijsuitreiking op woensdag 20 oktober

Veertien projecten van de jonge, veelbelovende kunstenaars op Manifestations zijn genomineerd voor de  Young Talent Award. De prijs wordt na de pitch-ronde en finale jurering op woensdag 20 oktober om 14:00 uur uitgereikt in de Melkfabriek, De Caai (voormalig Campinaterrein), 

De jury bestaat uit Nazli Inci (Winnaar 2020), Jonathan Maas (VPRO), Katja Lucas (Dutch Design Foundation/DDW), Marina Toeters (Fashion Tech Farm, TU/e & HKU) & Ronald Ramakers (GLOW).¬†De eerste prijs is¬†een geldbedrag van ‚ā¨500.

(foto: uitreiking in 2019)


De nieuwe Manifestations staat voor de deur! Beleef het en verwonder je: Manifestations is h√©t succesvolle onderdeel van de Dutch Design Week in Eindhoven dat kunst, tech en ‘fun’ mixt tot een verrassend kijkje in de toekomst.¬†¬†Van 16 tot en met 24 oktober 2021 ontdek je bij Manifestations veelbelovende kunstenaars, (mis)matches tussen mens en technologie & meer. Uiteraard in een gratis en corona-proof programma met een nieuwe locatie en online onderdelen. Het thema voor deze zesde editie van Manifestations¬†is:

Tijdens de lockdowns vielen we stil of kregen het juist te druk. We moesten omgaan met een leven dat we voorheen niet kenden. Mensen raakten verdeeld. Tegelijk groeide het besef dat we beter moeten omgaan met de aarde.
Zelfreflectie en zelfspot kunnen helpen om verschillen tussen mensen te overbruggen en beter voor elkaar te zorgen. Dat is nodig om samen te werken aan een leefbare toekomst.

Met het thema ‚ÄėZelfreflectie‚Äô zet Manifestations de wisselwerking tussen mens en technologie in een verrassend en fris daglicht. Vanuit vier invalshoeken krijgen we inzicht in verschillende dilemma‚Äôs die technische ontwikkelingen met zich meebrengen maar zien we ook de lieve, sociale kant van die ontwikkelingen.

  • Avatar¬†& personification Geven de digitale versies van onzelf ons de vrijheid om te experimenteren of passen we ons aan aan de digitale normen?
  • Intimiteit & verstillen¬†Wat willen we werkelijk? Helpt technologie onze behoeften ontdekken of komen we beter tot onze innerlijke drijfveren als we verstillen en vertragen?
  • Discomfort & mass extinction Voelen we ons oncomfortabel in de klimaatcrisis? Consumeren we te veel? Verzinnen we smoesjes om ons beter te voelen?
  • New Balance Hoe ziet de toekomst eruit; wat wordt de nieuwe balans?

Kunnen we met bovenstaande vragen een nieuwe verhouding aangaan met technologie, met onszelf en de met wereld om ons heen?

Onderzoeken en uitdagen

Op een speelse, spectaculaire of controversi√ęle manier onderzoekt Manifestations samen met jonge kunstenaars de (mis)matches tussen mensen en technologie. Hoe technologie kan bijdragen aan een lievere, humanere wereld.
Manifestations daagt ons uit en schotelt ons voorbeelden voor. Je vindt er onder meer: robots, e-Fashion, een kinderprogramma, de lichtgevende algen-mantel, de arm-streling-machine, technologie en religie, een klok met lichtkleuren in plaats van cijfers, eenzame zwembadjes, privacy, lichaamsextensies, mutanten (om af te mogen wijken van de norm),¬†hoe ziet de ziel eruit? Nieuwe manieren van aanraken op afstand. Empathie opwekkers. Wek je eigen energie op en word onafhankelijk van grote bedrijven. Ontdek de toekomst-mens die onder water kan leven.¬†Kijk naar post apocalyptische video‚Äôs, video’s over Eindhoven als grote wapenhandel-stad, e-Girls. Ontdek de mooiste en coolste Instagram filters en probeer ze live. Check ook de grote virtuele werelden Sansar en Second Life. Speel met VR en Haute Couture‚Ķ.¬†En ontdek meer over jezelf en de ander.

Veelbelovend talent

Tijdens Manifestations sta je oog in oog met de toekomst van technologie. Tegelijk maak je kennis met veelbelovende kunstenaars, de generatie die de toekomst vorm geeft. Viola van Alphen en diverse gastcuratoren selecteerden meer dan 50 werken van deze jonge, recent afgestudeerde kunstenaars uit de voorhoede.

Bij Manifestations ontdek je hun werk voor het eerst. Je ziet hoe de innige relatie tussen mens en technologie tot bloei komt of juist volledig uit de hand kan lopen. Kunstenaars uit vorige edities zijn inmiddels opgenomen in grote internationale exposities en museumcollecties, dus je staat met je neus vooraan bij de presentatie van nieuw talent dat zeker nog van zich laat horen. Manifestations is het grootste Kunst en Tech evenement tijdens de Dutch Design Week en zorgt steeds weer voor nieuwe hoogtepunten.
Op het programma staan verder workshops voor kinderen, lezingen, performances, en meet-ups. De eerste namen zijn bevestigd, lees verder voor drie uitgelichte projecten en houd vanaf nu de website Manifestations.nl en social media in de gaten voor het volledige programma en speciale events.

Manifestations tijdens DDW 2021: Nieuwe locatie & online programma

Dit jaar vind je Manifestations niet op de gebruikelijke plek van het Veemgebouw op Strijp-S, maar op een nieuwe locatie: Melkfabriek / Campina @ De Caai!

Je kunt Manifestations de hele week bezoeken op deze creatieve hotspot aan Kanaaldijk-Zuid. Bovendien is er een uitgebreid virtueel programma. Ontdek Manifestations fysiek én in de vele virtuele wereld en geniet!
Via de website volgt snel alle informatie zoals de locatie, livestreams en meer.

Zorg dus dat je Manifestations volgt op Facebook of Instagram om tijdig je plekje te kunnen claimen & aan kan sluiten bij de livestreams en dwalen in de virtuele wereld. Tip: voeg Manifestations ook toe aan je favorieten op DDW.nl.

(september 2021)

Beleef het beste van de Dutch Design Week: volg een exclusieve rondleiding door Manifestations!

Curator Viola van Alphen leidt je graag rond langs de highlights van Manifestations. Goed gevuld met jong talent & prikkelende projecten belooft de expositie weer het meest spraakmakende onderdeel van de Dutch Design Week te worden. Ook dit jaar, ook online. Met projecten die opereren op het snijvlak van kunst en technologie stelt Manifestations je de vraag hoever techniek je wereld, denken en handelen bepaalt. Ben jij misschien het monster zelf? 

Meer weten? Mis niets van een van de grootste exposities van de DDW: meld je snel aan voor de VIP tour! In een online presentatie van ongeveer half uur komen de beste projecten voorbij. Uiteraard is er veel aandacht voor de genomineerde kunstenaars van de Young Talent Award. Enkelen zijn hieronder genoemd, maar allen verdienen meer aandacht. Ook krijg je achtergronden bij andere opvallende projecten uit de hele expositie, een toelichting op de extra online elementen en is er alle ruimte voor vragen.

Meld je snel aan en je krijgt vanzelf reactie en meer informatie voor deelname. Hoewel een fysieke beleving bij sommige projecten haast essentieel is, belooft Manifestations je zo toch te prikkelen… Tot kippenvel aan toe.

Op de foto het eerste jury overleg. Van links naar rechts: Mark Hoevenaars namens Sioux, Albert Zeeman, Katja Lucas, Marina Toeters & Jonathan Maas. Ronald Ramakers was aanwezig via stream.

Manifestations 2021 – Art Tech & Fun!

16-24 October ‚Äď Zelfreflectie!

Meld je aan via de nieuwsbrief (via www.manifestations.nl ).

Manifestations presenteert voor de zesde keer op een rij veelbelovende kunstenaars van de toekomst, over de (mis)matches tussen mens en technologie, tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. 

Vanwege het coronavirus is er tevens een uitgebreid virtueel programma: bezoek de vele virtuele werelden en geniet!

ROBOTS, e-Fashion, het Kids programma, lichtgevende algen-mantel, arm-streling-machine, technologie en religie, klok met lichtkleuren ipv cijfers, eenzame zwembadjes, privacy, body enhancements, ontdek de toekomst-mens die onder water kan leven, wordt onafhankelijk van bedrijven en wek je eigen energie op, er zijn post apocalyptische video’s, er wordt ingegaan op Eindhoven als grote wapenhandel-stad, e-Girls, en de mooiste en coolste Instagram filters die je live kan proberen. Check ook de grote virtuele werelden Sansar en Second Life, VR, Drones en Haute Couture, ontdek meer over je zelf en de ander en vind oplossingen voor veiligheid en verbondenheid in de publieke ruimte en meer.

www.manifestations.nl

Ines Alpha – Waarom zou je een warme trui dragen op Instagram, Jitsi of Zoom, als je ook een bloemen- of vlindergezicht kan hebben?

https://mailchi.mp/eea2430569af/manifestations-2020monsters-6519436

Persbericht:                                                                                                   contact pers:  pers at manifestations.nl

Manifestations presenteert tijdens de Dutch Design Week van 16 tot en met 24 oktober 2021 weer veelbelovende kunstenaars van de toekomst, (mis)matches tussen mens en technologie & meer. Uiteraard in een aangepast en corona-proof programma met een nieuwe locatie en online onderdelen. Ook het thema voor deze vijfde editie van Manifestations is bekend:

Zelfreflectie zet de wisselwerking tussen mens en technologie vanuit vier perspectieven in verrassend daglicht, en geeft zo inzicht in de verschillende dilemma’s die technische ontwikkelingen met zich meebrengen. Avatar & Personificatie, Intimiteit & Verstillen, Discomfort & Mass Extinction, New Balance.
Manifestations daagt ons uit en schotelt ons voorbeelden voor. Je vindt er onder meer: robots, e-Fashion, een kinderprogramma, de lichtgevende algen-mantel, de arm-streling-machine, technologie en religie, een klok met lichtkleuren in plaats van cijfers, eenzame zwembadjes, privacy, lichaamsextensies, mutanten (om af te mogen wijken van de norm), hoe ziet de ziel eruit? Nieuwe manieren van aanraken op afstand. Empathie opwekkers. Wek je eigen energie op en word onafhankelijk van grote bedrijven. Ontdek de toekomst-mens die onder water kan leven. Kijk naar post apocalyptische video‚Äôs, video’s over Eindhoven als grote wapenhandel-stad, e-Girls. Ontdek de mooiste en coolste Instagram filters en probeer ze live. Check ook de grote virtuele werelden Sansar en Second Life. Speel met VR en Haute Couture‚Ķ. En ontdek meer over jezelf en de ander.

Veelbelovend talent
Tijdens Manifestations kom je niet alleen oog in oog te staan met de toekomst van technologie, je maakt er ook kennis met veelbelovende kunstenaars van de toekomst. Viola van Alphen en diverse gastcuratoren selecteren uit deze voorhoede en introduceren veel jonge, veelal recent afgestudeerde kunstenaars.

Bij Manifestations ontdek je hun werk voor het eerst en zie je hoe de innige relatie tussen mens en technologie tot bloei komt of juist volledig uit de hand kan lopen. Kunstenaars uit vorige edities zijn inmiddels opgenomen in grote internationale expo’s en museumcollecties. Ook dit jaar kent Manifestations weer een aantal hoogtepunten.

Op het programma staan verder workshops voor kinderen, lezingen, performances, en meet-ups. De eerste namen zijn bevestigd, lees verder voor drie uitgelichte projecten en houd vanaf nu de website Manifestations.nl en social media in de gaten voor het volledige programma en speciale events.


Ines Alpha & Kaya Kozo – Waarom zou je een warme trui dragen op Instagram, Jitsi of Zoom, als je ook een bloemen- of vlindergezicht kan hebben?

Manifestations tijdens DDW 2021: Nieuwe locatie & online programma
Dit jaar vind je Manifestations niet op de gebruikelijke plek van het Veemgebouw op Strijp-S, maar op een nieuwe locatie: Melkfabriek!

Manifestations is op deze creatieve hotspot de hele week te bezoeken, uiteraard na aanmelding vanwege de corona maatregelen. Bovendien is er een uitgebreid virtueel programma: bezoek Manifestations fysiek én in de vele virtuele werelden en geniet! Via de website volgt snel alle informatie zoals de locatie, livestreams en het reserveringssysteem.

Zorg dus dat je Manifestations volgt op Facebook of Instagram om tijdig je plekje te kunnen claimen & aan kan sluiten bij de livestreams en dwalen in de virtuele wereld. Tip: voeg Manifestations ook toe aan je favorieten op DDW.nl.

www.manifestations.nl
www.facebook.com/manifestations.nl
www.instagram.com/_manifestations
www.twitter.com/Manifestations_

Manifestations is een productie van ViolaVirus,
Met dank aan Gemeente Eindhoven, Mondriaanfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds,  Pictoright fonds, VSB fonds, BrabantC, High Tech Campus, en vele anderen.

Locatie en openingstijden:
Melkfabriek
De Caai (voormalig Campinaterrein)
Kanaaldijk-Zuid
Eindhoven
Toegankelijk voor mindervaliden (begane grond) en Kinderprogramma

‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ-

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Neem voor meer informatie contact op met Viola van Alphen pers [at]  manifestations.nl

Hi-res foto’s: http://bit.ly/Manifestations2021hires   (wordt regelmatig geupdate).

Ultra-kort:
Het Manifestations festival tijdens DDW 16-24 oktober in Eindhoven, wil de menselijke kant van technologie laten zien.
Curator Viola van Alphen 2021 heeft dit jaar kunstwerken van meer dan vijftig jonge kunstenaars en recent afgestudeerde kunstenaars geselecteerd die draaien om de spannende interactie tussen mensen en technologie. Het festival besteedt aandacht aan brede en actuele thema’s zoals geopolitieke supermachten, lichaamsverbeteringen, robots, angst, hoop, massamedia, e-Fashion en het machogedrag versus het vrouwelijke.

 

Manifestations Logo: download PSD  JPG  TIF